Tarihçe
Ne Zaman? Kim? Nasıl?
1960'lı yıllarda küçük ski tipinde ucunda ip ve ayakta durulan bölümde ortadan arkaya kadar kaymayı önleyici pütürlü bölümü olan. kızaklara benzer şekliyle snowboard'un ilk temelleri atılmıştır. Bu fikrin aslında ilk sahibi Sherman Poppin'di. 1970'li yılların başlarında Bob Webber, Tom Sims, Jake Burton Carpenter, Chuck Barfoot ve Dimitrijie Milovich'ten oluşan sörf tahtası dizayn eden grup tarafından düşünülmüş ve prototipleri oluşturulmuştur. İçlerinden Bob Webber 1972 yılında Snowboard'un patentini alarak ilk resmi Snowboard'u üretmiştir. Önceleri Snowboard yarışmalarına katılan üniversite öğrencisi Burton, daha sonra bunu geliştirmeyi kafasına koymuştur. Snowboard ile önceden ilgilenenler bu soyadların bazılarını çoktan duymuşlardır. Özellikle Bob Webber'den 1990 yılında patenti alan Jake Burton Carpenter'in kurduğu Burton Firması günümüzde de Snowboard sektörünün en gözde markalarındandır. İlk tasarlanmaya başlandığında kızak tarzında dizayn edilen Snowboard'a daha sonraları bağlamalar eklenerek kullanım rahatlığı sağlanmış ve bu da Snowboard'un popülerliğini arttırmıştır. Günümüzde Snowboard, kayağın pabucunu dama atma seviyesine gelmiştir. Özellikle giysilerinin günlük giysilere yakın tarzda tasarlanması, Snowboardçu'nun yan ve esnek duruşu bilhassa gençler arasında bir anda Snowboard'u bir tutku haline getirmiştir. Kayak kökenli insanlar içinde hızla Snowboard öğrenme isteği doğmuş, üşenenlerde ise Snowboard'a karşı karalama kampanyası başlatmaktadır.
İlerleme
Snowboard gibi doğa üstü bir sporu geliştirmek isteyen tek kişi şüphesiz Jake Burton değildi.
Aynı yıllarda Jeff Grell ilk olarak yüksek arkalı bağlamanın (highback binding) dizaynını yaptı.
Demetre Molovich ise winterstick'i buldu fakat finansman sağlayamadı. Ama yinede Molovich kendi dizaynı olan 'Kırlangıç kuyruk' (Swallowtail) ve 'laminant konstrüksyon'la (laminant construction) gibi önemli faktörleri snowboard adına bulmuş ve tanıtmıştır. Kendisini burada saygıyla anıyoruz. Ayakkabılar Sorels(TM) veya Sno-pac tipi ayakkabılar olarak geliştirildi.
İlk önceleri snowboard ayakkabıları sorel çeperli kayak ayakkabısı şeklindeydi. Bu ayakkabıların topuklar için yeterli destek vermediği ve bordun kontrolüne engel olduğu açıktı. İlk sert yapılı snowboard botları kayak botlarından ibaretti. İlk sert yapılı botların üretimi 1980li yıllardan önce çok zaman almadı. 1985li yıllarda Burton Vermonttaki Strotton dağında açtığı mağazada çelik kenarlı ve yüksek arkalı bağlamaları kendi dizaynlarında kullandı
ve bu sayede normal pistlerde bu bordların kullanılır hale gelmesini sağladı. Yine aynı yıllarda Amerika'da kayak alanlarından sadece %7'sinde snowboard yapılmasına izin verilirken
şu anda bu rakam %97 ye çıkmıştır. Ayrıca her snowboardcunun hayali olan Half-Pipelar bu pistlerin yarısından fazlasında mevcut. Tabi maalesef bu durum yine Türkiye için geçerli değil.
Bir Half-Pipe'ın yapımının maliyetinin yüksek olmasından dolayı inşa edilmemesi esasında snowboard'un Türkiye'de düşünüldüğü kadar gelişmediğinin bir kanıtıdır.Duyarlı bir kaç güçlü firmanın sponsorluğunda bir Half-Pipe hatta bir Snow-Park'ın kurulmasıson zamanlardaki en büyük umudumuzdur.
DİYADİNNET.COM dan alıntıdır.
KIYAFET
ÖNCE GÜVENLİK
BOARD ve BOT
TAHTA TİPLERİ ve APARATLAR
Her mevsimin sporu kendine özgü; tıpkı snowboard gibi. Doğaya karşı gelinen sporlardan biri olan snowboard, düşmekten korkmayanların öğrenip ustalaştığı en keyifli spor dallarından biri. Zaman zaman kayakla karıştırılsa da tamamen farklı bir dal olan snowboard’un tekniği gibi ekipmanları da çeşitlilik gösteriyor.
Bu adrenalin dolu spor dalı tehlikeli olmasına tehlikeli; ancak doğru ekipman seçimiyle yapıldığında vazgeçilmez olmaya aday. Eğer snowboard yapmaya başlamak istiyorsanız malzeme alırken dikkat etmeniz gerekenleri derledik: İşte A’dan Z’ye snowboard ekipmanları.
Snowboard yapacaksanız, üşümeyi göze almanız gerekiyor. Ancak karla ziyadesiyle haşır neşir olunan sporda üşümeyi en aza indirmek, doğru ve kaliteli snowboard ekipmanları ile elbette mümkün. Sahip olmanız gereken kıyafetler arasında kar montu, kar pantolonu, kar eldiveni, içlikler, kaşkol ve şapka sayılabilir.
-
Kar montu
Kar montu, kayak ya da snowboard fark etmeksizin karla iç içe olan herkesin mutlaka edinmesi gereken bir kıyafet. Bu montlar kalın yapıları ve su geçirmeme özellikleri sayesinde düşüp kalksanız bile sıcacık kalmanızı sağlıyor. Üstelik kar montunun kalın yapısı sebebiyle içerisine çok kalın olmayan kıyafetler giymeniz yeterli olacağından konforlu bir şekilde snowboard yapmaya devam edebilirsiniz.
-
Kar pantolonu
Kar pantolonu da tıpkı kar montu gibi su geçirmez olduğundan gün boyu keyifle snowboard yapmanıza olanak sağlıyor. İç kata sahip, korumalı cepleri olan bir pantolon tercih etmeniz şart. İçten askılı modellerinin konforu daha da arttırdığını belirtmekte fayda var.
-
Kar eldiveni
Kar eldiveni de önemli snowboard ekipmanları arasında. Su geçirmeyen eldivenler sıcak tutmanın yanı sıra düşmelere karşı da sporcuyu koruyor. Çeşit çeşit modeli olan eldivenlerin fiyat aralığı da oldukça geniş. Ancak başlangıç seviyesi de olsa mutlaka eldiven edinmeli.
-
İçlik, çorap ve diğer aksesuarlar
İş üşümemeye geldiğinde sporcunun mutlaka edinmesi gereken kıyafetler arasında içlikler, kar çorapları, buff, boyunluk ve bere gibi aksesuarlar da var. Hem alt hem de üst giyim için termal içlikleri kullanmak önemli.
Kar çorabı edinilemediği durumlarda mutlaka birkaç kat çorap giymekte fayda var. Konu boyunluk, kaşkol, buff ve bere olduğunda ise oldukça özgürsünüz! Ancak tercihinizi hızlı kuruyan kumaşlardan yana kullanmalısınız.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Adrenalin dolu sporlarda altın kural güvenliği her zaman birinci plana koymak! Bu doğrultuda alınacak en önemli önlem ise doğru, yeterli ve kaliteli ekipmanlara sahip olmak. Snowboard ekipmanları arasındaki en önemli koruyucular ise kask, dizlik/dirseklik, yastıklar ve kar gözlüğü.
-
Kask
Snowboard ekipmanları denince akla ilk gelmesi gereken güvenlik; güvenlik dendiğinde ise kask! Kasklar özellikle başlangıç seviyesinde düşmemenin imkansız olduğu sporda kafayı darbelerden koruyarak snowboard’u güvenli hale getiriyor. Kaskın doğru ölçüde olması, yani kafaya tam oturması ve sıkmaması önemli.
-
Dizlik/dirseklik
Düşmelerde yaralanma ihtimali en yüksek bölgeler olan dizler ve dirsekleri korumak tehlikeli sporlar için oldukça gerekli. Farklı sporlarda da kullanılabilen dizlik ve dirseklikler, snowboard ekipmanı olarak kullanılabilir. Önemli olan malzemenin kaliteli olması ve korunması için kullandığınız bölgeyi tamamen kaplaması.
-
Kar gözlüğü
Kar gözlüğü, kask kadar zorunlu olmamakla beraber güvenliği ve snowboard keyfini arttırması açısından satın alınabilir. Yüzün büyük bir kısmını kaplayan kar gözlükleri, özellikle tipi olması durumunda hayat kurtarıyor.
-
KORUMALAR (YASTIKLAR)
Bel ve kalça yastıkları, düşme durumunda vücudun alacağı darbeleri en aza indirerek kırık/çıkık riskini düşürüyor. Çarpma durumunda da işe yarayan yastıklar, özellikle başlangıç seviyesindeki sporcuların tercih edebileceği snowboard ekipmanları arasında.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Snowboard ekipmanlarının başında elbette sporu yapmayı mümkün kılan boardlar geliyor. Başlangıç seviyesindeyseniz kayak merkezlerinden kolaylıkla kiralayabileceğiniz boardların kendinize uygun olanını almanız hem snowboard keyfini hem de kayma yeteneğinizi arttıracağından mutlaka düşünülmeli. Elbette olay board almakla bitmiyor; bot da sahip olmanız gereken snowboard ekipmanları arasında.
-
Board
Board seçerken kendinize sormanız gereken birkaç soru var. Bunlardan ilki boardu nerede ve nasıl kullanacağınız. Huzur dolu, sakin kayışlar istiyorsanız farklı; taklalar atacağınız adrenalin dolu bir kayış istiyorsanız farklı snowboard almalısınız.
Freestyle ya da All-mountain olarak kategorilendirilen boardlar arasından size uygun olanı seçtiyseniz sırada boyunu belirlemek var. Freestyle boardlar, yani daha tecrübesiz ve yeni başlayanlara tavsiye edilenler, kullanacak kişinin boyundan yirmi santim kısa olmalı. All-mountain snowboard ekipmanının ise kullanan kişinin boyundan 10 santim daha kısa olması uygun.
-
Bot
Boardun bağlamasına uygun olarak satın alınması gereken kar botlarının ayağı vurmaması, kuru ve korunaklı tutması gerekiyor. Keyifli bir snowbord deneyimi için ayağın bot içerisinde rahat hareket etmesi şart. Eğer doğru botu da bulduysanız durmayın, sırada kışın keyfini çıkarmak var!
Snowboard’a yeni başladıysanız ya da kendinizi biraz geliştirip ileri düzey snowboard ekipmanlarına sahip olmak istiyorsanız FREEDOM, DEEPUP EXTREME, ZULA mağazalarına mutlaka göz atın. A’dan Z’ye tüm snowboard ekipmanlarını bulabileceğiniz önde gelen ve uygun markalar.
Snowboard a yeni başlayanlar ve başlayacaklar için öneriler içeren yazı Blog kısmında. Tavsiyeleri dikkate alın.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROFİL
Nedir bu Snowboard tahta tipleri diye sorup bir de başımıza bu çıktı diyorsanız eğer, pekte zor değil aslında cevap. Tahtanın tabanının karda nasıl oturduğudur. Aşağıdaki şekillerde olduğu gibi, çeşitli farklı profil türleri vardır. Bunları öğrenmek gerekli mi? Öğrenmemek resmen günah günah...
Hadi uzatmadan başlayalım.
-
Camber: Camber-kavis (aynı zamanda normal ya da pozitif kavis olarak da bilinir) canlı, istikrarlı bir sürüş sağlar. Sert veya ezilmiş pistlerde özellikle dönüşlerde uygulanan güce hızlı tepki verir. Deneyimli ve hız odaklı board binicileri Camber board tercih ederler.
-
Rocker : Rocker (ters kavis) kalkık uç ve kuyruk yaratır. Özellikle toz karda artistik kayış için tasarlanmıştır. Ters kavisli boardlar kavisli boarda göre daha yumuşaktır ve dönüşler daha kolay öğrenildiği için genellikle acemi board binicilere hitap eder. Deneyimli board binicileri de güçlü sürüş yapabilirler.
-
Flat / Zero : Düz (nötr kavis). Hızlı dönüş ve kayış sırasında maksimum his sağlar.
-
Hybrid / Combo/ Camber : Karışık kavis modellerin son yıllarda popülaritesi artmıştır. Üreticiler bu çok özel performans özelliklerini karşılayan birçok ters kavis varyasyonları geliştirdiler. Burada iki tanesini örnekledik ama aslında kadar çok çeşit var ki hepsini anlatmamız imkânsız.
BAĞLAMALAR
Bağlamalar ne iş yapar? Snowboard yaparken tüm hareketleri ve yön tayinini yapmanızı sağlar bu esnada elbette ayaklarınız tahtanıza bağlı kalmalıdır. İşte bunu sağlayan yiğittir bağlama. Bağlamanın tabanı bağlama açısını değiştirmenize izin veren bir disk ile birlikte taban plakası olarak adlandırılır.
Birkaç farklı bağlama tarzı var, ancak en yaygın bağlama iki kayışla birlikte geliyor:
-
Bir toka ve kayış kullanarak bileğinizi sabitleyen bir bilek tutucu
-
Parmak kayışı veya kapağı, toka ve kaydırıcı bantlar kullanarak parmağınızı sabitler
Ayrıca bağlamalar, baldırınıza dayanan yüksek bir sırta sahip olmalıdır. Yüksek sırtlıklar ayarlanabilirdir ve tahtanızın daha agresif veya daha sakin olmasını sağlayabilir. Bu kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir ayarlamadır. Bunu zamanla deneyerek sizlerde bulacaksınız. Tüm markalar kendi ayarlama sistemlerine sahiptir, ancak bu ayarlama sistemi yüksek sırtın arkasında yer almaktadır.